WELCOME TO JENNA PAGE

Followers

Shout Box

Arh!!!

Tension...!!
          Cuti yang menyakitkan, mane taknya hari-hari asyik buat kerja yang sama dan berulang kali.cam kalo aku x buat setiap ari pown x ape. Tapi masalah aku adalah mak, mampu ke aku nak menahan telinga dengar bebelan dia. Paling-paling pown kalo dia benti bebel, sok atau 2-3 ari dia akan sambung balik...Yang mengherankan aku...apsal lah kesilapan aku je yang dia hengat

          Anak-anak dia yang lain bley je bawak hal masing-masing tapi kalau tang aku, akan disuruh ini dan itu. Mane silapnye pown aku tak tau. Mungkin itu cume perasaan aku je kot. Dah malas nak fikir.

          Cuti-cuti sebegini aku lebih teruje mengenagkan perihal si dia. Apakah perkhabarannya disana,dah lah jauh dari aku.Tau je lah kan lelaki ni kalo jauh dari pandangan kita...dalam diam ade plak aktiviti lain yang menyakitkan telinge. Silap-silap ari bulan dia da kawen pulak kat sana!!! Ape cite...tu memang dah sah-sah nak mati kene bunuh dengan aku le gamaknye.



          Tapi cuti-cuti cam ni pown seronok jugak, ble time byak keje boley plak bdoa nak minta cuti cepat....Apa cite tu!!! Bila dah dapat cuti...hah ape lagi aku...melayan si Bred lah. Dia tak berapa nak makan sangat lah sekarang....Aku jadik penasaran nih...mungkin sebab kawan dia da mati lah kot...tinggal dia sekor je...

          Bila lah agaknya mak nak carikan kawan untuk dia...Cian dia...





           Kalau asa si Malina alangkah baiknye. Bukan ape,boleh lah melayan si Bred. Malina kalo disuruh bagi makan si Bret tu dia Bismilah kan lah, dia nyanyi-nyanyi lah sambil menari-nari kat depan Bret, sebijik cam buat konsert...akaka.


Ni lah beliau tengah makan



Apa itu Cinta


Sekalipun cinta telah ku huraikan
dan ku jelaskan panjang lebar
Namun jika cintaku datangi
Aku jadi malu…
pada keteranganku sendiri
Meskipun lidahku telah mampu menguraikan
Namun tanpa lidah
cinta ternyata lebih terang
Sementara pena
begitu tergesa-gesa menuliskannya
Kata-kata pecah berkeping-keping
begitu sampai kepada cinta
Dalam menguraikan cinta
akal terbaring tak berdaya

Tolong Jangan : Chapter 2

Tolong jangan ugut saya
saya nak hidup aman dengan hidup saya
tolong lepaskan saya
saya bukan hak milik awak
saya dah pilih dengan sape saya nak
Orang yang lebih pentingkan saya
Orang yang lebih melindungi saya
Orang yang lebuh sayang saya

Nape perlu ugut dengan benda yang langsung x masuk dek akal?
tolong jadi waras
tolong jadi matang
Nape dari dulu awak tak cakap yang awak sayang saya
Nape perlu ego dengan diri sendiri
Nape perlu selindungkan rasa dalam hati....

Kalau sayang nape x tunjukkan rasa sayang awak
Kalau sayang nape nak layan saya
macam saya orang asing dalam hdp awk

Tolong Jangan

Bila saya cakap jangan kacau saya...
Tolong jangan kacau saya...
Bila saya kata jangan masuk campur dalam hidup saya...
Tolong jangan masuk campur dalam hidup saya...
Bila saya cakap jangan desak saya...
Tolong jangan desak saya...
Bila saya kata jangan ego dengan saya...
Tolong jangan edo dengan saya...
Bila saya perlukan awak...
Tolong ada dekat sisi saya...
Bila saya kata taknak
MAKSUDNYA adalah...TAK NAK

Tapi bila saya kata nak
Tolong tepati permintaan saya
Saya tak suka lelaki tindas saya
Saya tak suka lelaki pergunakan saya
Saya tak suka lelaki amik kesempatan dekat saya...

Is that clear!!!

INFO RINGKAS


1 Hidangan kari yang dikatakan tinggi kalori ternyata membantu mencegah kanser kolon, menurut pakar di The John Hopkins School of Medicine, Baltimore.

2 Anda akan lebih mudah terlelap dengan cara mendengar muzik selama 45 minit sebelum tidur, menurut kajian di case reserve University, Amerika Syarikat. Music perlahan seperti jazz dan klasik merelakskan tubuh, menurunkan degupan jantung dan mengatur pernafasan.

3 Jika anda menghidap asma, hati-hati ketika ketawa. Ketawa yang berlebihan menyebabkan kesukaran bernafas sama seperti asap dan debu.

4 Minum lah 2-3 cawan air putih setengah jam sebelum menderma darah. Cara ini boleh mencegah sakit kepala ringan, kata pakar daripada Ohio University, Amerika Syarikat.

10 BIGGEST JOBSEARCH MISTAKES


1. Waiting for job vacancies
2. Forgetting the Web
3. Networking only at work
4. Sending too much resume
5. Under-selling yourself
6. Being too picky
7. Holding yourself back
8. Thinking too big
9. Dropping the ball
10. Taking it personally

SPICE UP YOUR HEALTH

Here’s how the little seasoning from the kitchen can chase the blues away!

LEMONS are rife with vitamin C which increase your body’s resistance and reduces the duration on your cold. Squeeze one lemon, add honey (a natural expectorant) and drink up once or twice daily.

GARLIC soup may seem like bad breath in a bowl, but it can help open up your respiratory passage. To reduce the severity of your cold, boil two cups of water together with four chopped garlic gloves and drink once daily.

GINGER soothes scratchy throats, decongests phlegm and is great for fevers. Add about 10 grams of chopped ginger into a boiling cup of water, strain and then add a teaspoon of sugar or tea leaves.

Apakah itu Sahabat?

"SAHABAT,satu nama penuh makna..
ia hadir tika tawa,
ia dtg tika duka..
tiada pd CINTA..
tiada pd LAFAZ..
hanya kejujuran menyulami hati..
hanya keikhlasan menyirami jiwa..
kebaikan dihargai..
kesalahan dimaafi..
andai itu dinamakan SAHABAT..
bajailah ia..
moga kekal abadi selamanya..."



Friendship

"What is a friend? A single soul, dwelling in two bodies"



True friendship is perhaps the only relation that survives the trials and tribulations of time and remains unconditional. A unique blend of affection, loyalty, love, respect, trust and loads of fun is perhaps what describes the true meaning of friendship. Similar interests, mutual respect and strong attachment with each other are what friends share between each other. These are just the general traits of a friendship. To experience what is friendship, one must have true friends, who are indeed rare treasure.

Friendship is a feeling of comfort and emotional safety with a person. It is when you do not have to weigh your thoughts and measure words, before keeping it forth before your friend. It is when someone knows you better than yourself and assures to be your side in every emotional crisis. It is when you can sleep fighting and get another morning with a better understanding. Friendship is much beyond roaming together and sharing good moments, it is when someone comes to rescue you from the worst phase of life. Friendship is eternal.

Different people have different definitions of friendship. For some, it is the trust in an individual that he / she won't hurt you. For others, it is unconditional love. There are some who feel that friendship is companionship. People form definitions based on the kind of experiences they have had. This is one relation that has been nurtured since time immemorial. There are famous stories about friends in mythologies of different religions all over the world. They say a person who has found a faithful friend has found a priceless treasure.

Psychologically speaking, friendship may be defined as 'a dynamic, mutual relationship between two individuals. As children become friends, they negotiate boundaries within which both partners function'. This helps them to function like healthy individuals in life as they learn to draw a line as and when needed in a relation. This greatly helps in the emotional development of an individual. However, any relation needs constant nurturing and development from all the people that are involved in one. Friendship cannot survive if one person makes all the effort to sustain it without any mutual recognition from others.

Since friendship starts the moment a child starts socializing, the kind of friends that the child chooses should be taken care of till the time he / she learns to differentiate between right and wrong. Wrong peers or lack of socializing can lead to severe psychological traumas and disorders, finally leading to social maladjustment. The correct peer group is essential for the development of the personality of a child. Both positive and negative experiences refine the personality of the individual. Thus it is essential that you find friends who are compatible with you on an emotional and psychological basis. 

Kesah kawan yang mempergunakan

                Aku pernah punya sahabat yang pada zahirnya, dia kelihatan amat baik. Tapi aku tak nampak mana sifat batinnya. Kadang kala aku terfikir betapa bodohnya aku memiliki sahabat sepertinya. Sehinggakan yang lain juga merasakan yang sama, seperti ada yang tak kena. Berlaku baik dihadapanku seperti ingin mempengaruhiku.



                Benarkah aku ini seperti itu, selalu aja dipengaruhi dipergunakan untuk kepentingan yang lainnya? Untung aje aku dapat melepaskan diri, kali ini DEGREE aku x sanggup lagi dipergunakan. Kali ini lebih baik aku berpijak dikaki sendiri, tanpa mengharapkan bantuan orang lain. Aku lebih selesa begitu dari asyik dipergunakan oleh orang yang punyai kepentingan.



                Dah lama aku bersabar, jawapannya jadi hampar. Sampai akhir diploma pun aku masih mendiamkan diri. Takutkah aku kehilangan sahabat sepertinya. Mengapa tidak aku berterus terang pada dia atas kesilapannya. Biar dia sendiri memperbaikinya, melihat mana silapnya. Tapi aku salah, aku terus diam…diam…dan…diam…

                Hakikatnya, aku x ske tengok kawan aku susah,mak ajar ‘kita kena ingat semua orang’ tu lah pesan mak. Itu lah pemangkin hidup aku. Jenna terus maju…maju… dan…maju. Jangan biar orang pijak kau lagi. Belajar lah jadi kawan yang baik...jangan ntau nak menyusahkan idop kawan je.


What friendship is


Menanti sebuah jawapan


Jawapan apa? Hah yang ini kita nak tau nih…jawapan untuk degree le gamaknye,bukan jawapan untuk cintan-cintan de dek non oi. Cuti di rumah nyata membosankan ku, lantas mengingatkan aku pada perkara-perkara yang tak sepatotnya ada dalam benak ku ini. Antaranya adalah mengingati bekas-bekas ex ku,ceh cam banyak sgt ex bapak poyo. 


                Aku hengat nak keje je sementara masuk degree nti, tapi persoalannye ape je yang mampu aku buat?masak nasi pown hanget. Tapi kate emak lah dia nak tanye kawan dia sape-sape yang de syarikat yang ley wat design ni…hah nie dia…jawapannya daku kene tunggu lagi. Ni lah idop aku, asyak menungu jawapan yang x pasti, maksud aku menunggu jawapan yang x berapa nak pasti. Eh cam salah je ayat ni…!!Whatever!!!



                Jenna the letter ‘L’ is only for a loser. Aku kena bangun dan bangun,dari kekalahan aku yang dulu. Kekalahan yang memalukan ku, sehingga kan aku dimalukan dihadapan sume orang. Apa benar aku sebodoh itu? Selemah itu? Yang pastinya aku kena lebih yakin untuk fajar yang akan mendatang.