WELCOME TO JENNA PAGE

Followers

Shout Box

Hakikat kejadian

A) HAKIKAT MANUSIA

1. Manusia dicipta dari tanah (atturab) iaitu menurut keasliannya, yakni Nabi Adam A.S.
2. Golongan yang taat dan ada pula yang derhaka.
3. Ada yang lelaki dan perempuan, jumlah manusia bertambah melalui perkahwinan.
4. Makhluk yang memerlukan makanan dan tempat tinggal
5. Mati sebelum datangnya kiamat. Maka jumlah boleh berkurangan.
6. Bertubuh kasar, ertinya mampu dirasa dengan pancaindera.

B) HAKIKAT MALAIKAT

1. Tercipta dari cahaya (annur).
2. Golongan yang taat kepada ALLAH SWT.
3. Tidak berjantina, tidak bertambah dan tidak juga berkurang.
4. Tidak diberi nafsu untuk makan.
5. Tidak mati sebelum datangnya kiamat, maka jumlah tidak berkurangan.
6. Bertubuh halus, tidak boleh dilihat dengan mata kasar, tidak juga boleh disentuh.

C) HAKIKAT SYAITAN

1. Tercipta dari api (nahar)
2. Golongan yang derhaka kepada ALLAH SWT.
3. Ada yang lelaki dan perempuan, maka jumlahnya boleh bertambah.
4. Suka terhadap makanan, tetapi jikalau tidak makan tidak tidak mempengaruhi apa-apa. Ertinya, ia tetap akan hidup.
5. Tidak mati sebelum datangnya kiamat, maka jumlah tidak berkurangan.
6. Bertubuh halus, tidak boleh dilihat dengan mata kasar, tidak juga boleh disentuh.

D) HAKIKAT JIN

1. Juga dicipta dari api (nahar).
2. Ada yang taat dan ada pula yang derhaka. jadi ada yang masuk syurga dan ada pula yang masuk neraka.
3. Ada yang lelaki dan perempuan, maka jumlahnya boleh bertambah.
4. Golongan yang memerlukan makanan.
5. Mati sebelum datangnya kiamat. Maka jumlah boleh berkurangan.
6. Bertubuh halus, tidak boleh dilihat dengan mata kasar, tidak juga boleh disentuh.

Untuk sahabat yang gile glamor....

Sajak buat mu para sahabat

Kenangan semalam
terlalu indah di diary hatiku
lantas mengingatkan aku
kepada para sahabat 
yang sungguh istimewa

Gelak ketawa bagaikan kedengaran
melagukan kemesraan sebuah persahabatan
Detik dan waktu ...tidak menjadi halangan
terasa kerdil dan sunyinya hidup ini
tanpa mereka yang bergelar sahabat

Namun aku pasti
walaupun jarak memisahkan kita
Namun mereka sentiasa mengingati
sebagaimana aku merindui

Oleh itu, doa dan harapanku agar
pada masa hadapan
kita akan dipertemukan
dan mengukuhkan ikatan
yang berkekalan abadi





















Jom Jalan-Jalan

15 Jan 2011

Semalam kami keluar seharian. Mula-mula pergi umah maklong,tapi dia tak ada kat umah pown sebenarnye....Pastu kami singgah kat kedai arab "SAHAR" n than kami makan kat Tarbush kat area Ampang Point.....ade gak la dalam 1-2 jam aku tunggu makanan aku...punya lama diorang serve...Apa nih service tak betul....pelanggan boleh lari kalau macam nih....

Pas da kuar makan tu kami singgah kat kedai pakai perabot lak...dah tu je aku nak g tau...BYE...
Ayat x membantu sungguh...x tau nak carot ape g sebenarnya....


Bergambar kat depan umah Mak Long Laili





Roti ni bley makan 2 minggu...jangan risau







mmmm....yummy...yummy