WELCOME TO JENNA PAGE

Followers

Shout Box

KAWAN: Pada Pandangan Saya

You will only find a true friend with your true heart

1) Rakan sebenar akan menegur kesilapan kita secara terang.

2) Tak semestinya cakap belakang2 tu bukan kawan sebenar, ada sesuatu yang tak mampu terungkap dengan kata2, maybe tak nak y'll tersinggung

3) Kawan tak semestinya setia, maybe dia jauhkan diri untuk tujuan melindungi kita. Ada yg terselindung di balik hati dia, kita tak tahu! Maybe kita dah terlalu banyak menyakitkan hati dia, atau kita merimaskan dia.

4) Kawan x semestinya membantu, dia tak nak bantu kita supaya kita boleh bertatih sendiri tanpa bantuan orang lain.

5) Kawan tak semestinya jujur, dia akan tipu untuk tujuan menjaga hati kita.

6) Dan tak semestinya kawan yang menyakitkan hati bukan kawan sebenar, dia cakap ayat2 yang keras supaya kita kuat! dan mampu berfikiran positif dan matang.

7) Tak semestinya kawan yang suka menyindir tu bukan kawan sebenar, dia sindir kita sebab kita tak buat lagi kesilapan yang sama.

8) Kawan tu umpama diary kita, dia akan jadi pendengar yang baik, dan si penyimpan rahsia sampai kita mati.

9) Kalau nak kesan kawan tu baik atau tidak dengan kita belajar letakkan diri dalam posisi dia, rasai kesusahan yang sama dengan dia, ketahui macam mana kehidupan dia, dll.

10) Tak semestunya kawan berkelompok, statement(kite2 aje) tak berkawan dengan kelompok lain...di dalam kelas atau pejabat kita adalah BERSAUDARA! Jadi wajar untuk kita bertegur sapa dengan yang lain.

Tu apa yang saya rasa tentang persahabatan.

Ada perkara yang tak mampu terungkap dengan kata2 untuk tujuan menjaga hati. Tambahan pulak kita jenis yang tak boleh ditegur dan mudah tersinggung. Jadi benda2 macam ni la penyebab kepada pergaduhan, renggangnya persahabatan. Jadi bila kita tengah marah dengan kawan, jagan sekali2 fikir apa kejahatan dan keburukan dia, tapi fikirlah apa kebaikan yang dia pernah buat untuk kita dan memori terindah yang y’ll cipta bersama.